УгоститељствоМетаподациПериодика: ГодишњаГодина: 2022 |
01. Контакт информације | Врх |
01.1. Назив организације/институције | |
Републички завод за статистику | |
01.2. Назив организационе јединице унутар институције | |
Одељење за статистику унутрашње трговине, угоститељства и туризма | |
01.3. Име и презиме контакт особе | |
Валентина Илић | |
01.4. Функција контакт особе | |
Саветник | |
01.5. Адреса контакт особе | |
Република Србија, Милана Ракића 5, Београд | |
01.6. Имејл контакт особе | |
valentina.ilic@stat.gov.rs | |
01.7. Број телефона контакт особе | |
+381 11 6964 221, лок. 331 | |
01.8. Број факса контакт особе | |
+381 11 2411 922 |
02. Ажурирање метаподатака | Врх |
02.1. Последња провера метаподатака | |
29/01/2019 | |
02.2. Последње постављени метаподаци | |
20/7/2023 | |
02.3. Последње ажурирање метаподатака | |
19/7/2023 |
03. Статистички преглед | Врх |
03.1. Опис податка | |
Тромесечним истраживањима о угоститељству обезбеђују се подаци неопходни за праћење и анализу конјунктурних кретања, обима и структуре промета у угоститељству. У сврху остварења поменутих циљева, истраживањима се прикупљају следећи подаци:
| |
03.2. Класификације | |
Списак номенклатура и класификација које се користе у истраживању: • Класификација делатности – КД („Службени гласник РС“, број 104/2009) • Номенклатура статистичких територијалних јединица („Службени гласник РС“, бр. 109/09 и 46/10) (Класификација и номенклатура се налазе на сајту Републичког завода за статистику: www.stat.gov.rs) | |
03.3. Обухват сектора | |
Истраживањем су обухваћена предузећа (правна лица) и предузетници код којих је претежна делатност у сектору Услуге смештаја и исхране, области делатности смештај и делатност припремања и послуживања хране и пића (област 55 и 56 КД). | |
03.4. Статистички концепти и дефиниције | |
Угоститељство је делатност која се састоји у пружању угоститељских услуга, то јест услуга смештаја, исхране и точења пића као и других услуга које се уобичајено пружају гостима у угоститељским објектима (превоз гостију и пртљага, туристичке услуге, продаја дувана и предмета за успомену и др.) Угоститељска пословна јединица је угоститељски објекат који у пословном, грађевинском и функционалном погледу чини заокружену целину или који у оквиру шире грађевинске целине има издвојен простор и потребну пословну функционалност за обављање угоститељске делатности. Привредно друштво (предузеће) јесте правно лице које оснивају правна и/или физичка лица ради обављања делатности у циљу стицања добити. Предузетник је физичко лице које је регистровано и које ради стицања добити у виду занимања обавља све законом дозвољене делатности. Промет пословног субјекта представља књиговодствено обрачунату (фактурисану) вредност прихода од угоститељске и других (секундарних) делатности које пословни субјекат обавља. Промет од угоститељске делатности представља књиговодствено обрачунату вредност укупно оствареног промета на основу извршених угоститељских услуга (смештај, исхрана, точење пића), као и других услуга које се уобичајено пружају у угоститељству (превоз гостију и пртљага, туристичке услуге, продаја дувана и предмета за успомену и др.). Порез на додату вредност (ПДВ) јесте општи порез на потрошњу који се обрачунава и плаћа на испоруку добара и пружање услуга, у свим фазама производње и промета добара и услуга, као и на увоз добара, осим ако законом није другачије прописано. | |
03.5. Статистичка јединица | |
Статистичке јединице посматрања су пословни субјекти којима је претежна делатност класификована у сектору И (Услуге смештаја и исхране). | |
03.6. Статистичка популација | |
Основни скуп код правних лица и предузетника (циљна популација) обухвата све економски активне пословне субјекте чија је претежна делатност у сектору Услуге смештаја и исхране, делатности „Смештај“ и „Делатност припремања и послуживања хране и пића“ (области 55 и 56 КД). Правна лица (предузећа) Оквир за избор узорка заснован је на статистичком пословном регистру (СПР) који обухвата око 3920 предузећа из делатности угоститељства, која су доставила годишње финансијске извештаје за 2020. годину. Најмања предузећа по укупном годишњем промету су искључена из оквира за избор узорка. Обухваћена су сва предузећа са годишњим прометом већим од 2,5 милиона динара. Необухваћена предузећа чине мање од 0,5% укупног промета. Оквир за избор узорка обухвата око 2170 предузећа. Предузетници Оквир за избор узорка заснован је на статистичком пословном регистру (СПР) који обухвата око 13750 предузетника из делатности угоститељства, који су доставили годишњи финансијски извештај за 2020. годину. Најмањи предузетници су искључени из оквира за избор узорка. Необухваћени предузетници чине мање од 0.5% укупног промета. Оквир за избор узорка обухвата око 12430 предузетника. | |
03.7. Референтно подручје | |
Подаци су доступни на нивоу Републике Србије и статистичке територијалне јединице (НСТЈ 2). Републички завод за статистику не располаже подацима за АП Косово и Метохија од 1999. године. | |
03.8. Временска покривеност | |
Серије индекса укупног промета у угоститељству су упоредиве и могу се сматрати континуираним. | |
03.9. Базни период | |
У складу са Регулативом Евростата за краткорочне индикаторе, од 2020. године индекси се обрачунавају у односу на базну, 2015. годину. Месечни индекси промета у угоститељству објављују се у односу на „исти месец претходне године“, „претходни месец“, „просек претходне године“ и „исти период претходне године“. Такође се израчунавају и објављују и одговарајући индекси на годишњем нивоу. |
04. Јединица мерења | Врх |
04. Јединица мерења | |
Подаци о промету прикупљају се у хиљадама динара. На годишњем нивоу објављују се индикатори и апсолутне вредности, а на месечном нивоу се објављују само индикатори. |
05. Референтни период | Врх |
05. Референтни период | |
Подаци се прикупљају тромесечно. Референтни период је календарско тромесечје. |
06. Мандат институције | Врх |
06.1. Правни акти и други документи | |
Истраживања се спроводе на основу Закона о званичној статистици („Службени гласник РС“, број 104/2009), Програма званичне статистике у периоду од 2016. до 2020. године („Службени гласник РС“, број 55/15, од 25.06.2015), као и уредбе о увођењу Плана званичне статистике. | |
06.2. Заједничко коришћење података | |
Резултати истраживања користе се за праћење и анализу обима, динамике и структуре промета у угоститељској делатности; за испуњавање међународних статистичких обавеза, као и за планирање и анализу мера економске политике у области угоститељства. |
07. Поверљивост | Врх |
07.1. Поверљивост - политика | |
Обавеза заштите индивидуалних података темељи се на члану 3 Одредбе о заштити давалаца података и члановима 44, 45, 46, 47, 48 и 49 Одредбе о поверљивости Закона о званичној статистици.Законом о званичној статистици | |
07.2. Поверљивост - поступање са подацима | |
Приликом обраде поверљивих података за потребе корисника, заштита података мора бити таква да се индивидуални подаци не могу идентификовати на било ком нивоу агрегираних података. Индивидуални подаци се третирају као поверљиви и могу се дати само власнику тих података. Индивидуални подаци представљају службену тајну, користе се искључиво у статистичке сврхе и не могу се објављивати нити стављати на располагање корисницима. |
08. Политика објављивања | Врх |
08.1. Календар публиковања | |
Календар објављивања је јавно доступан на сајту РЗС-а, обезбеђујући информације о тачном датуму објављивања саопштења и публикација. Распоред датума објављивања доступан је унапред (крајем године за целу наредну годину). | |
08.2. Приступ календару публиковања | |
08.3. Приступ корисника | |
Политика дисеминације РЗС-а заснива се на одредбама Закона о званичној статистици („Службени гласник РС“, број 104/2009), Стратегији развоја информисања и дисеминације у РЗС-у и Правилнику о начину и поступку давања података које производи РЗС. Подаци званичне статистике су доступни свим корисницима у исто време и на једнак начин. РЗС води ажуран календар дисеминације који је јавно доступан. Сва одступања од рокова који су утврђени у календару најављују се и објашњавају јавно. Надлежни произвођачи званичних статистичких података развијају и одржавају јавно доступне базе података које су резултат званичне статистике. РЗС је обавезан да да стручно тумачење и оцену произведених и дисеминираних података. Све информације о изворима и коришћеној методологији доступне су широј јавности. Сви подаци или све информације званичне статистике могу се користити само ако се наведе извор. На захтев корисника и у њихово име, статистика може пружити податке и информације који се добијају посебном обрадом. Политика објављивања је доступна на веб-сајту РЗС-а. |
09. Динамика дисеминације | Врх |
09. Динамика дисеминације | |
Подаци cе објављују на месечном и годишњем нивоу. |
10. Доступност и разумљивост | Врх |
10.1. Саопштења за штампу | |
Не израђује се. | |
10.2. Публикације | |
Резултати истраживања, са методолошким објашњењима, објављују се у „Месечном статистичком билтену” и на интернет презентацији РЗС-а (www.stat.gov.rs). „Статистички годишњак Републике Србије“ – свеобухватна годишња публикација обухвата све коначне податке и серије најважнијих показатеља различитих области привредног и друштвеног живота у земљи. „Статистички календар Републике Србије“ – издање које нуди основне статистичке податке о националном друштвеном и економском развоју. | |
10.3. Он-лајн база података | |
Подаци о угоститељству (месечни и годишњи индикатори) расположиви су у статистичкој бази података у оквиру статистичке области Туризам и угоститељство. | |
10.4. Приступ микроподацима | |
Заштита и безбедност индивидуалних података о физичким и правним лицима спроводи се по строго дефинисаној процедури. РЗС, као одговорни произвођач званичне статистике, обезбеђује коришћење анонимизираних микроподатака на основу поднетог захтева. Захтев могу поднети – акредитоване научноистраживачке организације (институти, факултети, универзитети и центри изузетних вредности); истраживачи и студенти докторских студија, као и институције које спроводе посебан пројекат који се финансира од стране националних или међународних истраживачких програма. Детаљније информације о приступању микроподацима су доступне на сајту РЗС-а. | |
10.5. Остало | |
На захтев корисника, РЗС може обезбедити податке и информације добијене посебном обрадом. | |
10.6. Документација о методологији | |
Методолошка објашњења и статистички обрасци доступни су на веб-сајту: Методолошки материјали и документација и у месечним и у годишњим публикацијама. | |
10.7. Документација о квалитету | |
http://www.stat.gov.rs/o-nama/sistem-upravljanja-kvalitetom/ |
11. Управљање квалитетом | Врх |
11.1. Спровођење квалитета | |
РЗС је прихватио Кодекс праксе европске статистике. Сходно томе, РЗС примењује следеће принципе: релевантност, тачност и поузданост, правовременост и поштовање најављених рокова објављивања, доступност и разумљивост, кохерентност и упоредивост у складу са Законом о званичној статистици и остале релевантне међународне и националне законе. Систем управљања квалитетом РЗС-а, темељи се на Кодексу праксе европске статистике и потпуно је прилагођен статистичким потребама јер се систематски унапређује квалитет статистичких процеса, крајњих резултата односно података, као и пружања услуга корисницима. Документ Политика квалитета доступан је на веб-сајту РЗС-а: | |
11.2. Процена квалитета | |
Квалитет података и спровођење истраживања се прати у свим фазама, од стране надлежних статистичара, стручњака из области узорка, и временских серија и на веома задовољавајућем нивоу је. Представници статистике туризма и угоститељства су учинили напоре како би у што већој мери задовољили потребе корисника. Рокови објављивања су испоштовани. Упоређивање са осталим истраживањима и изворима података се врши узимајући у обзир методолошке разлике. Статистичке активности усмерене су на праћење главних аспеката квалитета у оквиру организације и спровођења статистичких истраживања (прикупљање података, обухват, обрада података, тачност, правовременост). |
12. Релевантност | Врх |
12.1. Потребе корисника | |
Резултати истраживања користе се за праћење и анализу обима, динамике и структуре промета у угоститељској делатности; за испуњавање међународних статистичких обавеза, као и за планирање и анализу мера економске политике у области угоститељства. Главни корисници података су државни органи (Влада, министарства), привредне коморе, пословни субјекти, економски аналитичари, представници медија, научни истраживачи, студенти, интерни корисници (статистика националних рачуна, Одељење за брза и комплексна извештавања и подршку јавним политикама), међународни корисници. | |
12.2. Задовољство корисника | |
Истраживање о задовољству корисника се мери преко „Истраживања о задовољству корисника РЗС-а“, које је спроведено у октобру 2021. године. Не постоји засебно истраживање о задовољству корисника које се односи на Истраживање о угоститељству. | |
12.3. Комплетност | |
Прикупљају се све варијабле предвиђене статистичким истраживањем на основу Одлуке о програму званичне статистике у периоду од 2016. до 2020. године и Уредбе о утврђивању Плана званичне статистике. |
13. Тачност и поузданост | Врх |
13.1. Укупна тачност | |
У овом истраживању, главни извори грешака су узорачке и неузорачке природе. Истраживање се спроводи на случајном узорку. Оквир за избор узорка формира се на основу података Статистичког Пословног Регистра (СПР). План узорка је дефинисан тако да су оцене за главне домене оцењивања задовољавајуће прецизности. Од неузорачких грешака, присутне су:
Општа оцена је да тип и план истраживања као и методе прикупљања података обезбеђују задовољавајућу укупну тачност. | |
13.2. Узорачка грешка | |
Правна лица (предузећа) Узорачка грешка се процењује за промет остварен од угоститељске делатности у посматрaном тромесечју по месецима и представља се одговарајућим оценама коефицијената варијације за домене оцењивања. Приликом израчунавања оцена, узорачки пондер се коригује за неодговор. За укупан промет, оцене коефицијената варијације су у интервалу од 4,35 – 4,94%. У Анексу који се односи на тачност дата је табела са тромесечним проценама коефицијената варијације за промет остварен од угоститељске делатности. Предузетници Узорачка грешка се процењује за промет остварен од угоститељске делатности у посматраном тромесечју по месецима и представља се одговарајућим оценама коефицијената варијације за домене оцењивања. Приликом израчунавања оцена, узорачки пондер се коригује за неодговор. За укупан промет, оцене коефицијената варијације су у интервалу од 4,08 – 5,28%. У Анексу који се односи на тачност, дата је табела са тромесечним проценама коефицијената варијације за промет остварен од угоститељске делатности. Анекси : Правна Лица_УГ11_2022 Предузетници_УГ11П_2022 | |
13.3. Неузорачка грешка | |
Неузорачке грешке су оне које се јављају у свим фазама истраживања. Неузорачке грешке се јављају услед: грешке обухвата, неодговора јединица, обраде итд. Грешка мањег обухвата јединица није рачуната али се претпоставља да она не утиче значајно на резултате. Ова грешка је, пре свега, последица неажурног СПР-а, који се користи за конструисање оквира за избор узорка. Грешке већег обухвата и неодговора јединица (или стопе одговора) процењују се на основу информације о одговору јединице који се разврстава у осам класа: 1. Предат извешај, послује; 2. Послује, одбија да преда извештај; 3. Није нађена (није испоручен упитник); 4. Промењена адреса; 5. Затворено, угашено; 6. Привремено не послује; 7. Изван обухвата истраживања (не обавља делатност на коју се односи истраживање); 8. Остали разлози (нпр. непознат разлог неодговора). Правна лица (предузећа) Јединице већег обухвата, које не припадају циљној групи истраживања, су оне за које је шифра одговора јединице једна од следећих: 5, 6 или 7. Просечна стопа већег обухвата јединица једнака је 8,41% у 2022. години. Најчешћи разлог јављања ове грешке су „Привремено не послује“ и „Изван обухвата истраживања“. Јединице без одговора су јединице за које нису прикупљени подаци; у неодговор се сврставају јединице за које је шифра одговора 2, 3, 4 или 8. Просечна стопа неодговора у 2022. години једнака је 14,97%. Пондерисана стопа неодговора за 2022. годину за Србију –у просеку укупно једнака је 10,63%, где је величински пондер производ узорачког пондера планираног узорка и мере величине, промет из финансијског извештаја. Предузетници Јединице већег обухвата, које не припадају циљној групи истраживања, су оне за које је шифра одговора јединице једна од следећих: 5, 6 или 7. Просечна стопа већег обухвата јединица једнака је 12,31% у 2022. години. Најчешћи разлог јављања ове грешке су „Затворено, угашено“ и „Привремено не послује“. Јединице без одговора су јединице за које нису прикупљени подаци; у неодговор се сврставају јединице за које је шифра одговора 2, 3, 4 или 8. Просечна стопа неодговора у 2022. години једнака је 10,87%. Пондерисана стопа неодговора за 2022. годину за Србију – укупно у просеку једнака је 7,40%, где је величински пондер производ узорачког пондера планираног узорка и мере величине, промет из финансијског извештаја.
Да би се неузорачке грешке које су последица људског фактора смањиле, предузимају се следеће мере: прикупљени подаци уносе се помоћу апликације која омогућава „контролисани унос“, шаљу се ургенције путем имејла и писама, контактирају се извештајне јединице путем телефона. У фази прикупљања и уноса података није дозвољен унос погрешних података, проверава се да ли су упитници у потпуности попуњени. У следећој фази, након уноса, врши се даља логичка контрола података, такође путем компјутерског програма. У даљим корацима обраде података, стручно лице анализира податке да би се откриле и исправиле евентуалне преостале грешке. Ако је неопходно, извештајна јединица се контактира да би се подаци исправили. Коначна валидација података спроводи се анализом збирова, хоризонталних логичких зависности, вертикалних односа. У Анексу који се односи на тачност, дата је табела са тромесечним оценама непондерисаних стопа већег обухвата и неодговора. |
14. Правовременост и поштовање рокова | Врх |
14.1. Правовременост | |
Рокови за извештајне јединице одређују се на основу годишњег Плана статистичких истраживања. Коначни подаци тромесечног истраживања се објављују 60 дана по истеку посматрног периода (т + 60). | |
14.2. Поштовање рокова | |
Рокови се поштују и подаци се објављују на време, према званичном календару публиковања. |
15. Кохерентност и упоредивост | Врх |
15.1. Географска упоредивост | |
Исти статистички концепти примењују се на целој територији Републике Србије. | |
15.2. Временска упоредивост | |
Временске серије приказаних индикатора су временски упоредиве. | |
15.3. Кохерентност - између области | |
Нема већих одступања између расположивих података из административних извора и резултата истраживања. | |
15.4. Кохерентност - интерна | |
Подаци су интерно кохерентни. Да би се проверила интерна кохерентност, врши се поређење између података из претходног месеца и података референтног месеца, као и упоређивање текућих података са подацима из истог периода претходне године. |
16. Трошкови и оптерећеност | Врх |
16. Трошкови и оптерећеност | |
Информације о трошковима и оптерећењу се не прикупљају систематски. |
17. Ревизија података | Врх |
17.1. Ревизија података - политика | |
Општа политика ревизије: http://www.stat.gov.rs/media/2283/opsta-politika-revizije-rzs-1.pdf | |
17.2. Ревизија података - пракса | |
Текуће ревизије – сви месечни објављени индекси из области угоститетељства се третирају као претходни, што значи да су могуће извесне корекција на основу накнадно добијених информација. |
18. Статистичка обрада | Врх |
18.1. Извори података | |
Правна лица За статистичко истраживање, оквир за избор узорка је заснован на подацима Статистичког пословног регистра (СПР), стање 31. децембар 2021. године. Стратификација оквира за избор узорка је према делатности предузећа (КД 55 и 56), НСТЈ2 територијалним класама (Београдски регион, Регион Шумадије и Западне Србије, Регион Јужне и Источне Србије, Регион Војводине) и висини годишњег промета. У оквиру сваке групе дефинисане ознаком привредне делатности и територијалне припадности, предузећа су даље стратификована у 2 групе према годишњем промету на: већа и мања. Јединице са већим прометом су пописне јединице. Случајни узорак се бира из стратума који су означени као "мањи”. Алокација узорка је урађена применом Bethel алгоритма (Bethel, J. “Sample allocation in multivariate surveys”, Survey methodology, 15, 1989: 47–57). Промет се користи као помоћна информација. На овај начин алоциран је узорак од 452 јединица. Избор простог случајног узорка из стратума урађен је применом система координације узорака статистичких истраживања. У овом систему свакој јединици је додељен перманентан случајан број из униформне расподеле (0,1), а јединице се бирају према секвенцијалној шеми. Почетна тачка за избор узорка овог истраживања је 0. Предузетници За статистичко истраживање, оквир за избор узорка је заснован на подацима Статистичког пословног регистра (СПР), стање 31. децембар 2021. године. Стратификација оквира за избор узорка је према НСТЈ2 територијалним класама (Београдски регион, Регион Шумадије и Западне Србије, Регион Јужне и Источне Србије, Регион Војводине) и висини годишњег промета. У оквиру сваке групе дефинисане ознаком територијалне припадности, предузетници су даље стратификовани у 4 групе према годишњем промету. Јединице са највећим прометом су пописне јединице. Алокација узорка је урађена применом Bethel алгоритма (Bethel, J. “Sample allocation in multivariate surveys”, Survey methodology, 15, 1989: 47–57). Промет се користи као помоћна информација. На овај начин алоциран је узорак од 402 јединица. Избор простог случајног узорка из стратума урађен је применом система координације узорака статистичких истраживања. У овом систему свакој јединици је додељен перманентан случајан број из униформне расподеле (0,1), а јединице се бирају према секвенцијалној шеми. Почетна тачка за избор узорка овог истраживања је 0. | |
18.2. Динамика прикупљања података | |
Тромесечно (квартално) прикупљање података за годину т; и то: за прво тромесечје до 30.04, за друго тромесечје до 31.07, за треће тромесечје до 31.10. и за четврто тромесечје до 09.02. године т + 1. | |
18.3. Прикупљање података | |
Тип истраживања ‒ истраживање се спроводи на основу узорка предузетника и правних лица која пружају услуге угоститељства. Методе прикупљања података ‒ папир/поштом, факсом, имејлом, путем веб-апликације. Упитник ‒https://www.stat.gov.rs/istrazivanja/methodology-and-documents/?a=22&s=0 | |
18.4. Валидација података | |
Индивидуални подаци (на микро нивоу) се контролишу да би се обезбедио квалитет података. Истовремено, прикупљањем, евиденцијом и шифрирањем, статистичари визуелно проверавају податке како би уочили евентуалне недостајуће, неисправне или неконзистентне упитнике или одговоре, а, уколико је потребно, контактира се и са извештајном јединицом. Затим се провера врши у току процеса уноса података и током обраде. Правила за валидацију података примењују се током учитавања сваког упитника у базу података; проверавају се логичке везе између вредности, детекција грешака у обрачуну, као и недостајуће вредности. Грешке се исправљају тако што се контактира са извештајним јединицама и/или са колегама у подручним организационим јединицама РЗС-а. Провера података се врши у складу са дефинисаним критеријумима логичко-рачунске контроле у оквиру ИСТ апликације (статистички информациони систем у потпуности развијен у РЗС-у) и врши се корекција грешака. Статистички резултати (агрегирани подаци) за референтно тромесечје и упоређују се са резултатима претходног тромесечја (месеца) и са одговарајућим тромесечјем (месецом) претходне године, на сваком нивоу агрегирања. | |
18.5. Компилација података | |
Оцене тотала и њихових стандардних грешака израчунате су употребом Horvitz-Thompson-ових оцена у складу са стандардном процедуром за стратификовани прост случајан узорак. То значи да се оцене тотала израчунавају сумирањем пондерисаних вредности јединица узорка. Узорачки пондер коригује се за неодговор јединица. Индекси промета израчунавају се као прости индекси (релативна вредност). Индекси се рачунају директно из података (добијених оцена). Индекси промета у сталним ценама добијени су дефлационирањем индекса у текућим ценама одговарајућим индексима цена угоститељских услуга. | |
18.6. Прилагођавање података | |
Не примењује се. |
19. Напомене | Врх |