2.1.2 Преваленција умерене или озбиљне несигурности хране код одрасле популације


Метаподаци
Периодика: Годишња
Година: 2025


МЕТАПОДАЦИ
Информације о индикатору
Дефиниција и методологија
Извор података и периодика прикупљања података
Напомена
ID глобалног индикатора
Датум ажурирања метаподатака
Глобални метаподаци

Информације о индикаторуВрх
Назив индикатора

2.1.2 Преваленција умерене или озбиљне несигурности хране код одрасле популације

Назив глобалног индикатора

2.1.2 Преваленција умерене или озбиљне несигурности хране код становништва, према Скали искуства са несигурношћу хране (FIES)

Потциљ

2.1 До 2030. окончати глад и осигурати приступ безбедној, нутритивној и довољној исхрани током целе године свим људима, а посебно сиромашнима и лицима у стањима рањивости, укључујући одојчад

Циљ

Циљ 2. Окончати глад, постићи безбедност хране и побољшану исхрану и промовисати одрживу пољопривреду


Дефиниција и методологијаВрх
Дефиниција

Показатељ мери проценат појединаца у популацији који су током референтног периода имали несигурност хранe на умереним или озбиљним нивоима. Озбиљност несигурности  хранe, дефинисана као латентна особина, мери се на глобалној референтној скали за несигурност  хранe, стандарду мерења који је утврдила FAO применом Скала искустава о несигурности хране у више од 140 земаља широм света, почевши од 2014. године. Укупно се односи на сво становништво, а подаци према полу на становништво старости 15 и више година.

Методолошка објашњења

Несигурност хране мерена овим индикатором односи се на ограничен приступ храни, на нивоу појединаца или домаћинстава, због недостатка новца или других ресурса.

 

Озбиљност несигурности хране се мери применом анкетног модула Скале искуства о небезбедности хране (FEIS-SM), скупа од осам питања за популацију од 15 или више година о искуствима везаним за недостатак приступа храни. Методологија FEIS коју је успоставила FAO обезбеђује глобални стандард мерења несигурности хране и дозвољава производњу међународно упоредивих мера озбиљности несигурности хране за појединачне испитанике, као и упоредивих националних стопа распрострањености.

Начин рачунања

Подаци на нивоу појединца или домаћинства прикупљају се применом упитника на скали искуства о безбедности хране у оквиру анкете становништва (било анкетама домаћинстава или појединаца) користећи упитнике / модуле који су прилагођени језику и стању земље.

Модул анкете о сигурности хране прикупља одговоре на питања која од испитаника траже да пријаве појаву неколико типичних искустава и услова повезаних са несигурношћу у храни. Подаци се анализирају користећи Раш модел (такође познат као једнопараметарски логистички модел, 1-ПЛ).

Prob{Xi, j = YES} = exp (ai-bj) /( 1 + exp (aj-bj)). Параметри аi и bј могу се проценити користећи процедуре максималне вероватноће.

Конкретни параметри тумаче се као мера озбиљности стања сигурности хране сваког испитаника и користе се за сврставање у класе несигурности хране.

Јединица мере

%

Доступне дезагрегације

Пол

Територијални ниво

Република Србија


Извор података и периодика прикупљања податакаВрх
Извор података

FAO - Организација за храну и пољопривреду

Периодика прикупљања података

Годишња


НапоменаВрх

ID глобалног индикатораВрх

C020102


Датум ажурирања метаподатакаВрх
23/5/2025

Глобални метаподациВрх

https://unstats.un.org/sdgs/metadata/files/Metadata-02-01-02.pdf