![]() 2.1.2 Prevalencija ozbiljne nesigurnosti hrane kod odrasle populacijeMetapodaciPeriodika: GodišnjaGodina: 2025 |
METAPODACI |
Informacije o indikatoru |
Definicija i metodologija |
Izvor podataka i periodika prikuplјanja podataka |
Napomena |
ID globalnog indikatora |
Datum ažuriranja metapodataka |
Globalni metapodaci |
Informacije o indikatoru | Vrh |
Naziv indikatora | |
2.1.2 Prevalencija ozbiljne nesigurnosti hrane kod odrasle populacije | |
Naziv globalnog indikatora | |
2.1.2 Prevalencija umerene ili ozbiljne nesigurnosti hrane kod stanovništva, prema Skali iskustva sa nesigurnošću hrane (FIES) | |
Potcilj | |
2.1 Do 2030. okončati glad i osigurati pristup bezbednoj, nutritivnoj i dovoljnoj ishrani tokom cele godine svim ljudima, a posebno siromašnima i licima u stanjima ranjivosti, uključujući odojčad | |
Cilj | |
Cilj 2. Okončati glad, postići bezbednost hrane i poboljšanu ishranu i promovisati održivu poljoprivredu |
Definicija i metodologija | Vrh |
Definicija | |
Pokazatelj meri procenat pojedinaca u populaciji koji su tokom referentnog perioda imali nesigurnost hrane na umerenim ili ozbiljnim nivoima. Ozbiljnost nesigurnosti hrane, definisana kao latentna osobina, meri se na globalnoj referentnoj skali za nesigurnost hrane, standardu merenja koji je utvrdila FAO primenom Skala iskustava o nesigurnosti hrane u više od 140 zemalja širom sveta, počevši od 2014. godine. Ukupno se odnosi na svo stanovništvo, a podaci prema polu na stanovništvo starosti 15 i više godina. | |
Metodološka objašnjenja | |
Nesigurnost hrane merena ovim indikatorom odnosi se na ograničen pristup hrani, na nivou pojedinaca ili domaćinstava, zbog nedostatka novca ili drugih resursa.
Ozbiljnost nesigurnosti hrane se meri primenom anketnog modula Skale iskustva o nebezbednosti hrane (FEIS-SM), skupa od osam pitanja za populaciju od 15 ili više godina o iskustvima vezanim za nedostatak pristupa hrani. Metodologija FEIS koju je uspostavila FAO obezbeđuje globalni standard merenja nesigurnosti hrane i dozvoljava proizvodnju međunarodno uporedivih mera ozbiljnosti nesigurnosti hrane za pojedinačne ispitanike, kao i uporedivih nacionalnih stopa rasprostranjenosti. | |
Način računanja | |
Podaci na nivou pojedinca ili domaćinstva prikupljaju se primenom upitnika na skali iskustva o bezbednosti hrane u okviru ankete stanovništva (bilo anketama domaćinstava ili pojedinaca) koristeći upitnike / module koji su prilagođeni jeziku i stanju zemlje. Modul ankete o sigurnosti hrane prikuplja odgovore na pitanja koja od ispitanika traže da prijave pojavu nekoliko tipičnih iskustava i uslova povezanih sa nesigurnošću u hrani. Podaci se analiziraju koristeći Raš model (takođe poznat kao jednoparametarski logistički model, 1-PL). Prob{Xi, j = YES} = exp (ai-bj) /( 1 + exp (aj-bj)). Parametri ai i bj mogu se proceniti koristeći procedure maksimalne verovatnoće. Konkretni parametri tumače se kao mera ozbiljnosti stanja sigurnosti hrane svakog ispitanika i koriste se za svrstavanje u klase nesigurnosti hrane. | |
Jedinica mere | |
% | |
Dostupne dezagregacije | |
Pol | |
Teritorijalni nivo | |
Republika Srbija |
Izvor podataka i periodika prikuplјanja podataka | Vrh |
Izvor podataka | |
FAO - Organizacija za hranu i poljoprivredu | |
Periodika prikuplјanja podataka | |
Godišnja |
Napomena | Vrh |
ID globalnog indikatora | Vrh |
C020102 |
Datum ažuriranja metapodataka | Vrh |
23/5/2025 |
Globalni metapodaci | Vrh |
https://unstats.un.org/sdgs/metadata/files/Metadata-02-01-02.pdf |