AkvakulturaIzveštaj o kvalitetuPeriodika: GodišnjaGodina: 2017 |
01. Kontakt informacije | Vrh |
01.1. Naziv organizacije/institucije | |
Republički zavod za statistiku (RZS) | |
01.2. Naziv organizacione jedinice unutar institucije | |
Odeljenje za statistiku poljoprivrede i šumarstva - Grupa za statistiku stočarstva i ribarstva | |
01.3. Ime i prezime kontakt osobe | |
Dragana Pogarčić | |
01.4. Funkcija kontakt osobe | |
Rukovodilac Grupe za statistiku stočarstva i ribarstva | |
01.5. Adresa kontakt osobe | |
Milana Rakića 5, Beograd | |
01.6. Imejl kontakt osobe | |
dragana.pogarcic@stat.gov.rs | |
01.7. Broj telefona kontakt osobe | |
011 2412922 lokal 243 | |
01.8. Broj faksa kontakt osobe | |
011 2410397 |
02. Statistički pregled | Vrh |
02.1. Opis podatka | |
Podaci omogućavaju praćenje kretanja osnovnih pokazatelja iz oblasti proizvodnje konzumne ribe i mlađi radi nacionalnih i internacionalnih potreba, a to su: struktura angažovanih lica na ribarskim gazdinstvima - prema polu i dužini ostvarenog rada u posmatranoj godini; kapacitet i struktura ribnjaka; proizvodnja konzumne ribe u šaranskim i pastrmskim ribnjacima (prva prodaja) za ljudsku ishranu, kao i prosečna cena po toni pri prvoj prodaji - prema vrstama ribe, FAO oblastima i metodama gajenja; isporučena ikra i mlađ (prva prodaja) za proizvodnju konzumne ribe ili za ispuštanje u prirodnu sredinu - prema vrstama; plovna sredstva i oprema na ribarskim gazdinstvima i određeni troškovi proizvodnje. Prema Uredbi (EZ) broj 762/2008 (Regulation (EC) No 762/2008 of the European Parliament and of the Council of 9 July 2008 on the submission by Member States of statistics on aquaculture and repealing Council Regulation (EC) No 788/96. OJ L 218, 13.8.2008, p. 1-13), statistika akvakulture obuhvata četiri različita skupa godišnjih podataka: - AQ2A - obim proizvodnje u akvakulturi za ljudsku ishranu, pri prvoj prodaji (isključujući proizvodnju ikre i mlađi), po vrstama ribe, FAO oblastima, metodama gajenja i tipu vode; - AQ2B - proizvodnja ikre za ljudsku ishranu pri prvoj prodaji, po vrstama ribe, FAO oblastima, metodama gajenja i tipu vode; - AQ3 - akvakultura zasnovana na izlovu iz prirodnih staništa, tj. divlji nasad, po vrstama; - AQ4 - proizvodnja mlađi i ikre pri prvoj prodaji za proizvodnju konzumne ribe ili za ispuštanje u prirodnu sredinu, po vrstama. Obim proizvodnje je izražen u tonama žive mase, a ekonomska vrednost se odnosi na cenu u nacionalnoj valuti po jedinici mase (RSD/t). Pored toga, peti skup podataka u trogodišnjoj periodici (AQ5) obezbeđuje informacije o veličini objekata za akvakulturu (u ha, 1000m3 ili m) po vrstama ribe, FAO oblastima, metodama gajenja i tipu vode. Pojave kao što su proizvodnja ikre za ljudsku ishranu i akvakultura zasnovana na izlovu iz prirodnih staništa nisu relevantne za Republiku Srbiju, zbog čega ovi podaci nisu raspoloživi. | |
02.2. Klasifikacije | |
Sledeće klasifikacije se koriste prilikom proizvodnje podataka: Klasifikacija ekonomskih delatnosti - KD (2010), (" Službeni glasnik RS" br 104/09), koja je zasnovana na klasifikaciji NACE Rev. 2 (Statistička klasifikacija ekonomskih delatnosti u Evropskoj zajednici, Rev. 2); Referentna godina (TIME); Izveštajna zemlja (GEO) - kod definisan prema ISO 3166-1; Vrsta (SPECIES) - naziv, latinski naziv i 3-alfa kod, po grupama u skladu sa ISSCAAP klasifikacijom (International Standard Statistical Classification for Aquatic Animals and Plants); Proizvodni metod (AQUAMETH) - prema Aneksu I Uredbe (EZ) broj 762/2008; Proizvodna regija (FISHREG) - FAO klasifikacija (FAO major fishing areas); Vodena sredina (AQUAENV) - tipovi vode: slatka (FRW), slana (SEA) i bočatna voda (BRK). Za Republiku Srbiju relevantna FAO oblast je 5 (evropske kopnene vode). Što se tiče metode gajenja, zastupljeni su bazeni, tankovi i kavezi, i to u slatkoj vodi - kao tipu vode.
| |
02.3. Obuhvat sektora | |
Obuhvaćena je komercijalna proizvodnja u akvakulturi, za ljudsku ishranu. | |
02.4. Statistički koncepti i definicije | |
Akvakultura podrazumeva uzgajanje ili kultivisanje vodenih organizama uz korišćenje tehnika kojima se postiže povećanje proizvodnje ovih organizama izvan kapaciteta prirodne sredine. Ribnjaci, ograđeni delovi ribolovne vode i kavezi su uređeni prostori na zemljištu ili ribolovnoj vodi namenjeni za gajenje i proizvodnju riba, riblje mlađi i oplođene ikre, koji ispunjavaju propisane uslove. Ribarsko gazdinstvo je tehnički i ekonomski samostalna proizvodna jedinica koja ima jedinstveno upravljanje i na kojoj se, kao primarna ili sekundarna delatnost, obavlja proizvodnja konzumne ribe i mlađi za potrebe tržišta. Ribarsko gazdinstvo može biti pravno lice, preduzetnik ili porodično ribarsko gazdinstvo, u zavisnosti od toga da li je, u skladu sa zakonom kojim se uređuje registracija privrednih subjekata, registrovano u Agenciji za privredne registre da obavlja proizvodnju konzumne ribe i mlađi odnosno registrovano u drugoj delatnosti a ovu proizvodnju obavlja pod tim statusom (pravno lice /preduzetnik), ili nije registrovano u Agenciji za privredne registre (porodično ribarsko gazdinstvo). Ukupna površina ribarskog gazdinstva obuhvata, pored produktivne površine (vodene površine) i oranične površine, površine pod šumom, zgradama, putevima i ostalo neplodno zemljište koje se koristi za potrebe proizvodnje u ribnjacima i čini neodvojivi deo ribarskog gazdinstva. Površina ribnjaka u eksploataciji obuhvata korišćenu, produktivnu vodenu površinu u toku posmatrane godine i ona može biti jednaka ili manja od ukupne produktivne površine. Mlađ predstavlja jedinke riba u periodu razvoja između završetka metamorfoze larvi (ličinki) i sticanja polne zrelosti. U skladu sa Uredbom (EZ) broj 762/2008, pod "proizvodnjom konzumne ribe i mlađi" podrazumeva se količina proizvedene konzumne ribe koja je poslata na tržište (prodata) u toku izveštajne godine (realizovana proizvodnja konzumne ribe - prva prodaja), kao i proizvedena mlađ za prodaju. Obuhvata se samo proizvodnja za ljudsku ishranu. Proizvodnja ukrasnih vrsta ili vrsta sa drugom namenom (osim za ljudsku ishranu) je isključena. | |
02.5. Statistička jedinica | |
Statistička jedinica je ribarsko gazdinstvo. | |
02.6. Statistička populacija | |
Ciljna grupa jesu sva aktivna ribarska gazdinstva. | |
02.7. Referentno područje | |
Referentno područje je Republika Srbija.
Napomena: Od 1999. Republički zavod za statistiku ne odgovara za određene podatke za AP Kosovo i Metohija, tako da oni nisu sadržani u obuhvatu podataka za Republiku Srbiju (ukupno)
| |
02.8. Vremenska pokrivenost | |
Podaci su raspoloživi od 1963. godine. Od tada se vremenska serija prekidala nekoliko puta. U cilju harmonizacije sa Uredbom (EZ) broj 762/2008 najveće promene su izvršene 2013. godine. | |
02.9. Bazni period | |
Nije primenjivo. |
03. Statistička obrada | Vrh |
03.1. Izvori podataka | |
Podaci su dobijeni sprovođenjem sveobuhvatnog redovnog statističkog istraživanja Godišnji izveštaj o proizvodnji konzumne ribe i mlađi u ribnjacima. Lista izveštajnih jedinica dobijena je ukrštanjem Statističkog poslovnog registra i Evidencije ribnjaka Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (Uprava za veterinu). Na listi za 2017. godinu bilo je 188 izveštajnih jedinica. Podaci koji se odnose na broj isporučene ikre i mlađi za ispuštanje u prirodnu sredinu - prema vrstama, dobijeni su procenom zasnovanom na rezultatima sveobuhvatnog istraživanja Godišnji ulov ribe u rekama, jezerima i kanalima u vezi sa poribljavanjem. U cilju obezbeđivanja relevantnih podataka, prosečna masa ikre (1kg=800000 jaja) i mlađi (jednogodišnja mlađ=0,150kg; dvogodišnja mlađ=0,950kg) je primenjena na količinu (kg) ikre i mlađi iskorišćene za poribljavanje. Ne postoje razlike u definicijama između procenjenih varijabli i varijabli navedenih u Uredbi (EZ) br. 762/2008, niti posebnih ograničenja i nedostataka procene koji bi znatno uticali na kvalitet podataka. | |
03.2. Dinamika prikupljanja podataka | |
Podaci se prikupljaju u godišnjoj periodici, u periodu 10.2-1.3. tekuće - za prethodnu godinu. | |
03.3. Prikupljanje podataka | |
Sprovođenje istraživanja Godišnji izveštaj o proizvodnji konzumne ribe i mlađi u ribnjacima vrši se preko područnih odeljenja RZS (16). Podaci se prikupljaju izveštajnim metodom, putem pošte - korišćenjem štampanih upitnika ili putem elektronske pošte. Do 10. februara uspostavlja se kontakt sa izveštajnim jedinicama kako bi se pružile informacije o sprovođenju ovog istraživanja i dostavljaju upitnici sa objašnjenjem u vezi rokova i popunjavanja upitnika. Izveštajne jedinice su dužne da do 1. marta proslede popunjen upitnik odgovarajućem područnom odeljenju RZS (krajnji rok je 1. april zbog naknadnog intervjuisanja). Kontrolisani unos se vrši u područnim odeljenjima RZS do 1. aprila. Dalja obrada podataka i analiza se vrše centralizovano do 3. maja, kada je i rok za objavljivanje podataka. | |
03.4. Validacija podataka | |
Vrši se automatska i ručna validacija kompletnosti podataka. Validacija podataka se vrši na osnovu rezultata iz prethodne godine. | |
03.5. Kompilacija podataka | |
Kontrolisani unos i obrada podataka rade se u programu IST (razvijen u RZS). Neodgovor izveštajnih jedinica i neodgovor na određena ključna pitanja rešavaju se imputacijom podataka iz izveštaja iste izveštajne jedinice iz prethodne godine ili izveštaja drugih izveštajnih jedinica u tekućoj godini, ukoliko je relevantno i moguće. | |
03.6. Prilagođavanje podataka | |
Nije primenjivo. |
04. Upravljanje kvalitetom | Vrh |
04.1. Sprovođenje kvaliteta | |
Opšti okvir obezbeđivanja kvaliteta definisan je Deklaracijom o kvalitetu, odnosno Politikom kvaliteta, kojoj se može pristupiti preko sledećeg linka: http://www.stat.gov.rs/media/2285/politika-kvaliteta.pdf Kontrola kvaliteta se vrši u svim fazama proizvodnje podataka. Pre svega, vrši se kontrola obuhvata i ažuriranje adresara izveštajnih jedinica. U prvoj fazi kontrole upitnika vrši se kontrola kompletnosti i tačnosti popunjenih upitnika. Dalje se podaci kontrolišu u toku unosa preko programa IST, prema definisanim kriterijuma logičke i računske kontrole. | |
04.2. Procena kvaliteta | |
Kvalitet podataka se može proceniti kao zadovoljavajući. |
05. Relevantnost | Vrh |
05.1. Potrebe korisnika | |
Korisnici ovih podataka su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Agencija za zaštitu životne sredine, Biološki institut, druge institucije i instituti, novinari, studenti i druga fizička lica. Prilikom definisanja sadržaja upitnika za ovo istraživanje konsultovani su predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i drugi eksperti iz ove oblasti, i proučena je EU legislativa, kako bi se dobili podaci koji bi zadovoljili nacionalne i internacionalne potrebe. Oko 80% podataka zahtevanih Uredbom (EZ) br.762/2008 zadovoljavaju nacionalne potrebe. Dodatni podaci koji se obezbeđuju za nacionalne potrebe su: struktura zaposlenih na ribarskim gazdinstvima - prema polu i dužini ostvarenog radnog vremena, plovna sredstva i oprema na ribarskim gazdinstvima i određeni troškovi proizvodnje. | |
05.2. Zadovoljstvo korisnika | |
Opšte istraživanje o zadovoljstvu korisnika se sprovodi svake dve godine i rezultati su dostupni na vebsajtu RZS. Ne postoji posebno istraživanje u vezi zadovoljstva korisnika podataka u oblasti akvakulture.
| |
05.3. Kompletnost | |
Podaci su potpuno usklađeni sa Uredbom (EZ) broj 762/2008. | |
05.3.1. R1. Kompletnost podataka - stopa za P (proizvođače) | |
Obračunata stopa za proizvođače (P) je 1,00. Obračunata stopa za korisnike (K) je 0.50. |
06. Tačnost i pouzdanost | Vrh |
06.1. Ukupna tačnost | |
Podaci se dobijaju potpunim obuhvatom izveštajnih jedinica, pri čemu je neodgovor glavni faktor koji utiče na tačnost podataka. Tačnost podataka se može oceniti kao srednja. | |
06.2. Uzoračka greška | |
Nije relevantno. | |
06.2.1. A1. Uzoračke greške - indikatori za P (proizvođače) | |
Ne primenjuje se. | |
06.3. Neuzoračka greška | |
Kontrola obuhvata izveštajnih jedinica obavlja se u područnim odeljenjima RZS, uključujući uspostavljanje kontakta sa izveštajnim jedinicama i pružanje dodatnih objašnjenja u vezi sa popunjavanjem upitnika. Prva kontrola upitnika se vrši u područnim odeljenjima RZS, takođe. Za vreme kontrole ove greške se ispravljaju na osnovu provere sa odgovarajućom izveštajnom jedinicom, a potom se vrši kontrolisani unos podataka. Ne postoji evidencija o broju ovih grešaka.
| |
06.3.1. Greška obuhvata | |
Potpun obuhvat svih aktivnih objekata za proizvodnju u akvakulturi za tržište obezbeđen je formiranjem jedinstvene liste ribarskih gazdinstva pravnih lica, preduzetnika (registrovanih u Agenciji za privredne registre da obavljaju proizvodnju konzumne ribe i mlađi ili su registrovani u drugoj delatnosti ali obavljaju ovu proizvodnju) i fizičkih lica koji su registrovani od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (Uprava za veterinu) kao vlasnici objekata. Ažuriranje liste izveštajnih jedinica vrši se jednom godišnje u tekućoj godini sa stanjem na dan 31. 12. prethodne godine, i to korišćenjem raspoloživih evidencija (Statistički poslovni registar, Evidencija ribnjaka Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede), uključujući kontaktiranje izveštajnih jedinica, obilazak terena i sprovođenje samog istraživanja.
| |
06.3.1.1. A2. Greška precenjivanja - stopa za P (proizvođače) | |
Od ukupnog broja izveštajnih jedinica na listi (188) 0,5% je izjavilo da se ne bavi akvakulturom. | |
06.3.1.2. A3. Zajedničke jedinice - proporcija | |
Nije primenjivo. | |
06.3.2. Greška merenja | |
Po izradi upitnika, u čemu su učestvovali eksperti iz oblasti ribarstva, upitnik je testiran od strane nekoliko izveštajnih jedinica koji su dali pozitivnu ocenu za jasnoću sadržaja. U cilju tačnosti popunjavanja upitnika, ispod svake tabele na upitniku dato je kratko objašnjenje za izveštajne jedinice. Posebna pažnja posvećena je pojmu realizovano (prodato) u tabelama koje se odnose na proizvodnju konzumne ribe, s obzirom na to da prikazana količina ribe predstavlja proizvedenu količinu za referentnu godinu. Održana je instruktaža predstavnicima područnih odenjenja RZS koji su neposredno uključeni u sprovođenje ovog istraživanja. Između ostalog, njihov zadatak je da kontaktiraju izveštajne jedinice i daju dodatna objašnjenja u vezi sa popunjavanjem upitnika. U slučaju da je i pored svih preduzetih aktivnosti upitnik pogrešno popunjen, dužni su da zovu izveštajnu jedinicu i zajedno sa njom isprave grešku. Pored toga, vrši se i interna analiza podataka na osnovu očekivanih vrednosti za pojedine pojave - spoljnih podataka (npr. poluintenzivna proizvodnja u šaranskim ribnjacima se kreće u intervalu od oko 700 do 1000 t/ha, a u pastrmskim od 10 do 20 kg/m3). | |
06.3.3. Greška neodgovora | |
Neodgovor jedinica se može oceniti kao umeren. Da bi se smanjio neodgovor izveštajnih jedinica vrše se naknadni intervjui (kontaktiraju se izveštajne jedinice nakon roka predaje popunjenih upitnika). Nepotpuni izveštaji se kompletiraju imputacijom odgovora sličnih izveštajnih jedinica ili imputacijom odgovora iste izveštajne jedinice iz prethodne godine, ukoliko je to relevantno i moguće. | |
06.3.3.1. A4. Neodgovor jedinica - stopa za P (proizvođače) | |
U odnosu na ukupan broj izveštajnih jedinica, u poslednjem istraživanju nije odgovorilo 2,1% izveštajnih jedinica sa liste. | |
06.3.3.2. A5. Neodgovor na pojedino pitanje - stopa za P (proizvođače) | |
Nije raspoloživo. Ne postoje pitanja sa značajnim neodgovorom. Nekompletni odgovori se uglavnom odnose na prosečnu cenu po jedinici mere pri prvoj prodaji i veličinu objekata. | |
06.3.4. Greška obrade | |
Greške obrade su otklonjene u procesu testiranja aplikacije za unos podataka i formiranja izlaznih tabela u programu IST.
| |
06.3.4.1. A7. Imputacije – stopa za P (proizvođače) | |
Ne postoji evidencija o broju imputacija. | |
06.3.5. Greška pretpostavke modela | |
Nije primenjivo. | |
06.4. Desezoniranje | |
Nije primenjivo. | |
06.5. Revizija podataka - politika | |
Politika opšte revizije je usvojena od strane institucije, nalazi se na sajtu RZS i može joj se pristupiti preko sledećeg linka: http://www.stat.gov.rs/media/2283/opsta-politika-revizije-rzs-1.pdf | |
06.6. Revizija podataka - praksa | |
Revizija podataka nije vršena. | |
06.6.1. A6. Revizija podataka – prosečna veličina za P (proizvođače) | |
Nije primenjivo. |
07. Pravovremenost i poštovanje rokova | Vrh |
07.1. Pravovremenost | |
Za nacionalne potrebe podaci se objavljuju četiri meseci nakon referentnog perioda. Rok za prosleđivanje podataka Evrostatu je 31. decembar tekuće za prethodnu godinu.
| |
07.1.1. TP1. Pravovremenost - prvi rezultati za P (proizvođače) | |
Nije primenjivo. | |
07.1.2. TP2. Pravovremenost - konačni rezultati za P (proizvođače) | |
Konačni rezultati su dostupni 123 dana nakon referentnog perioda. | |
07.2. Poštovanje rokova | |
Podaci se objavljuju blagovremeno, u skladu sa definisanim rokovima. Proces prikupljanja podataka započinje10. februara. Rok za izveštajne jedinice da odgovore je 1. mart. U cilju realizacije naknadnih intervjua rok za izveštajne jedinice da odgovore produžen je do 1. aprila. Obrada i kompilacija podataka za nacionalne potrebe traje 4 nedelje. Rok za objavljivanje rezultata jeste 3. maj tekuće za prethodnu godinu. Priprema podataka za prosleđivanje Evrostatu traje 5 sati. | |
07.2.1. TP3. Poštovanje rokova - dostavljanje i publikovanje za P (proizvođače) | |
Indikator poštovanja rokova objavljivanja isporučenih podataka jeste 0, dok je stopa poštovanja rokova objavljivanja 1. |
08. Koherentnost i uporedivost | Vrh |
08.1. Geografska uporedivost | |
Ne postoje razlike u definicijama indikatora nacionalnih podataka i podataka definisanih Uredbom (EZ) br. 762/2008.
| |
08.1.1. CC1. Asimetrija za statistiku "Mirror flows" - koeficijent | |
Nije raspoloživo. | |
08.2. Vremenska uporedivost | |
Uporediva-kompletna serija podataka raspoloživa je tek od 2013. godine. Od 1963. raspoloživi su podaci o površinama šaranskih i pastrmskih ribnjaka i proizvodnji mlađi. Od 1997. raspoloživi su podaci o: zaposlenima na ribarskom gazdinstvu - ukupno, plovnim sredstvima i opremi, kapacitetima objekata šaranskih i pastrmskih ribnjaka, proizvodnji konzumne ribe i mlađi, utrošenoj količini hrane i đubriva. Od 2006. godine prati se broj zaposlenih po polu i dužini ostvarenog radnog vremena, proizvodnja ikre, larvi, jednogodišnje i dvogodišnje mlađi, a od 2013. kapacitet kaveza, cene pri prvoj prodaji konzumne ribe po jedinici mere (RSD /kg) i određenim troškovima na ribarskom gazdinstvu.
| |
08.2.1. CC2. Dužina uporedivih vremenskih serija za P (proizvođače) | |
Broj referentnih perioda u vremenskim serijama od poslednjeg prekida je 4. | |
08.3. Koherentnost - između oblasti | |
Ne postoje drugi relevantni statistički podaci, osim podataka o ukupnom broju zaposlenih u delatnosti ribarstvo i akvakultura koji su rezultat istraživanja zasnovanog na kombinovanju podataka Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja Republike Srbije i Statističkog poslovnog registra. | |
08.4. Koherentnost - statistika čija je periodičnost češća od godišnje i godišnja | |
Nije primenjivo. | |
08.5. Koherentnost - nacionalni računi | |
Nije primenjivo. | |
08.6. Koherentost - interna | |
Statistički podaci u okviru seta podataka su konzistentni. |
09. Dostupnost i razumljivost | Vrh |
09.1. Saopštenja za štampu | |
Nije predviđeno izdavanje Saopštenja za štampu. | |
09.2. Publikacije | |
Podaci se mogu naći u kompleksnoj publikaciji RZS "Statistički godišnjak". | |
09.3. On-lajn baza podataka | |
Podacima objavljenim na sajtu može se besplatno pristupiti preko sledećeg linka: http://data.stat.gov.rs/?caller=SDDB
| |
09.3.1. AC1. Tabela sa podacima - broj pristupa za P (proizvođače) | |
Nije raspoloživo. | |
09.4. Pristup mikropodacima | |
Podaci su dostupni korisnicima samo u agregiranom obliku, u skladu sa zakonom. | |
09.5. Ostalo | |
Podaci za Evrostat proleđuju se putem SDMX fajlova. Podaci za FAO prosleđuju se u formi excel tabela, elektronskom poštom. Ne postoje drugi oblici diseminacije.
| |
09.6. Dokumentacija o metodologiji | |
Kratka metodologija je objavljena na sajtu RZS i može joj se pristupiti preko sledećeg linka: http://publikacije.stat.gov.rs/G2018/Pdf/G201820014.pdf Upitniku se može pristupiti preko sledećeg linka: http://publikacije.stat.gov.rs/G2018/Pdf/G201824099.pdf | |
09.7. Dokumentacija o kvalitetu | |
Za informaciju o Izveštajima o kvalitetu, pogledati koncept Sprovođenje kvaliteta. | |
09.7.1. AC3. Kompletnost metapodataka - stopa za P (proizvođače) | |
Stopa kompletnosti metapodataka je 0.9. | |
09.7.2. AC2. Metapodaci - broj pristupa za P (proizvođače) | |
Nije dostupno. |
10. Troškovi i opterećenost | Vrh |
10. Troškovi i opterećenost | |
Finansijska sredstva za proizvodnju relevantnih podataka obezbeđuju se iz budžeta Republike Srbije. Kako se radi o godišnjoj periodici i malom broju izveštajnih jedinica ukupni troškovi proizvodnje relevantnih statističkih podataka su neznatni. Procena godišnje opterećenosti izveštajne jedinice je 120 minuta (ukupna opterećenost u poslednjoj referentnoj godini bila je 16 200 minuta tj. 270 sati).
|
11. Poverljivost | Vrh |
11.1. Poverljivost - politika | |
Individualni podaci predstavljaju službene statističke podatke i kao takvi su tajni i podležu posebnoj zaštiti, koja je obezbeđena u svim fazama realizacije istraživanja. Tajnost individualnih podataka garantovana je Zakonom o zvaničnoj statistici. Svaka zloupotreba službenih statističkih podataka povlači prekršajnu odgovornost, u skladu sa Zakonom. | |
11.2. Poverljivost - postupanje sa podacima | |
Individualni podaci se objavljuju samo u agregiranom obliku.
|
12. Napomene | Vrh |
12. Napomene | |
Nema napomena |